Energisystem

Innovation inom energisektorn med hjälp av AI

Insamling och användning av data, tillsammans med tillämpning av AI och digitala verktyg, skapar en solid grund för beslutsstöd inom planering, drift och underhåll av hållbara energisystem. Team Energisystem ger dig kunskap om hur AI och digitala verktyg kan tillämpas för hållbara energisystem.

Här ligger fokus på AI som beslutsstöd vid planering av energisystem, prediktering av underhållsbehov i befintlig infrastruktur och hur investeringar i energisystem kan optimeras. Inriktningen ligger även på den omställning av såväl produktion och konsumtion som krävs för att balansera energisystemet, ett område där AI spelar en avgörande roll.  Fokusområdet är för dig som är verksam inom energisektorn och har intresse för att integrera AI och digitala verktyg i din verksamhet. 

Året med AI-klivet

Under ett års tid samlas vi vid sju tillfällen för träffar där fokus ligger på att utforska och diskutera hur AI kan användas för hållbara energisystem. Tre träffar är digitala och fyra i fysiskt format. Syftet med träffarna är dels att ge dig en djupare förståelse och strategier för att dra nytta av AI, dels att bygga ett värdefullt nätverk med personer i liknande roller som delar intresset för nyttorealisering av AI.


I priset ingår 7 träffar, aktuella datum:

29 januari 2024, 09.00-16.30, Stockholm
20 mars 2025, 10.00-16.30, AI Arena Summit,
Stockholm
20 mars 2025, 18.00-22.00, AI Arena Awards,
Stockholm
21 maj 2025, 10.00-12.00, digitalt
9 september 2025, 09.00-16.30, Stockholm
7 oktober 2025, 10.00-12.00, digitalt
12 november 2025, 09.00-16.30, Stockholm
9 december 2025, 10.00-12.00, digitalt

Datum för nästkommande träffar uppdateras kontinuerligt

Fikamingel på träffarna i Stockholm kl. 9.00-10.00 och 15-16:30.

Året med teamet avslutas med AI Arena Summit & AI Arena Awards inklusive middag.

Pris: 28 000 kr/person, exklusive moms.
Anmäl dig här


För dig inom energisektorn

Träffarna är utformade med en mix av föredrag, inspiration och interaktion. Experter och praktiker inom AI delar med sig av sin kunskap och tillsammans utforskar vi genomförda AI-strategier, tillämpningar och arbetssätt för att inspirera och coacha. Träffarna ger även tid för kunskapsdelning, reflektion, diskussion och nätverkande. Ämnen bestäms i samråd med deltagarna. Exempel på ämnen som kan vara av intresse:

  • Planering av energisystem: Få insyn i AI-lösningar för beslutsstöd vid planering av energisystem.

  • Drift och underhåll: Få kunskap om hur AI kan tillämpas för att prediktera underhållsbehov i befintlig infrastruktur och optimera behov av drift och underhåll.

  • Utbyggnad av elnät och att bygga bort flaskhalsar: Vilka metoder och modeller kan användas för att planera utbyggnaden av elnätet.

  • Optimering av elkonsumtion: Vilka AI-tekniker används för att anpassa elkonsumtion till tillgång och hur fungerar elmarknaderna.

  • Produktionsoptimering: Hur kan produktionsoptimering bidra till att balansera elsystemet och vilken roll spelar AI.

  • Inköp: Få insyn i hur man med AI kan skapa mer träffsäkra prognoser kring behov av materiel och säkerställa kritiska komponenter.

Framtidsinriktad kompetensutveckling och nätverksbyggande

Möjligheterna och nyttorna av ditt engagemang är många och sträcker sig långt utöver träffarna. Du kommer att få insikter och kunskap att tillämpa direkt i din verksamhet. Här är några av dem:

  • Kompetensökning om AI: Höj din kompetens om AI och digitala verktyg generellt och specifikt för planering, drift och underhåll av hållbara energisystem.

  • Omvärldsspaning om AI: Få och dela med dig av omvärldsspaning om genomförda och pågående projekt och satsningar med AI och digitala verktyg för energisystem.  

  • Kontaktnät och forum: Utökat kontaktnät och forum för diskussion med andra personer som arbetar med energisystem och vill tillämpa AI och digitala verktyg.


Teamledare

Marcus Weiland och Johan Bergman, båda med gedigen kompetens av att driva AI- och innovationsprojekt och har lett forum för kompetensutveckling och kompetensledning inom området leder fokusområdet.

Marcus Weiland

Marcus har erfarenhet inom affärsutveckling, strategisk planering och skapande av datadrivna ekosystem. Han var tidigare strategichef på Samtrafiken. I dag är han vice vd på AI-konsultbolaget Savantic och har både energi-startups och Svenska Kraftnät som kunder. Marcus är engagerad i flera bolagsstyrelser och undervisar på flertalet utbildningar om AI. I Smart Built Environments projekt “Kraftsamling - AI i Samhällsbyggandet” var Marcus delprojektledare och gav behovsägare stöd med implementeringar av AI-lösningar. Han har egen erfarenhet av att bygga AI-system sedan 1998.

Johan Bergman

Johan är grundare och VD på konsultbolaget Data Edge som hjälper kunder att driva affärsvärde genom data och analys. Han har tidigare jobbat på Gartner, Acando och Cartina samt varit Head of Analytics och Chief Data and Analytics Officer hos sina kunder. Johans styrka är att fokusera arbetet med AI och data mot affärsnytta och se till att få framdrift. I Smart Built Environments projekt “Kraftsamling - AI i Samhällsbyggandet” var Johan delprojektledare och höll i processen för användarfall för att optimera energisystem i planering och förvaltning.


Föregående
Föregående

Bygg

Nästa
Nästa

Fastighet