Fastighet

Intelligent fastighetsinnovation

AI har potentialen att revolutionera fastighetssektorns funktionssätt på sikt. Redan idag nyttjar branschen en mängd digitala verktyg och tillämpningar för att till exempel öka hållbarheten samt effektivisera drift och underhåll. Detta är dock bara början. Team Fastighet ger dig ett utökat kontaktnät och kunskap om hur AI och digitala verktyg skapar värden idag men även hur det kommer att påverka sektorn på sikt och vad det innebär för enskilda fastighetsägare.  

Här ligger fokus på AI-tillämpningar för intelligenta och hållbara fastigheter. Här blir du en del av en gemenskap där kunskap delas för att främja innovation och hållbara lösningar inom fastighetssektorn. Fokusområdet vänder sig till privata och offentliga aktörer som arbetar med förvaltning av fastigheter som till exempel kund och marknad, drift och förvaltning, stabsfunktioner som hållbarhet med mera.

Året med AI-klivet

Under ett års tid samlas vi vid sju tillfällen för träffar där fokus ligger på att utforska och diskutera hur AI kan användas för förvaltning av fastigheter. Tre träffar är digitala och fyra i fysiskt format. Syftet med träffarna är dels att ge dig en djupare förståelse och strategier för att dra nytta av AI, dels att bygga ett värdefullt nätverk med personer i liknande roller som delar intresset för nyttorealisering av AI.


I priset ingår 7 träffar, aktuella datum:

29 januari 2024, 09.00-16.30, Stockholm
20 mars 2025, 10.00-16.30, AI Arena Summit,
Stockholm
20 mars 2025, 18.00-22.00, AI Arena Awards,
Stockholm
21 maj 2025, 10.00-12.00, digitalt
9 september 2025, 09.00-16.30, Stockholm
7 oktober 2025, 10.00-12.00, digitalt
12 november 2025, 09.00-16.30, Stockholm
9 december 2025, 10.00-12.00, digitalt

Datum för nästkommande träffar uppdateras kontinuerligt

Fikamingel på träffarna i Stockholm kl. 9.00-10.00 och 15-16:30.

Året med teamet avslutas med AI Arena Summit & AI Arena Awards inklusive middag.

Pris: 28 000 kr/person, exklusive moms.
Anmäl dig här


Framtidens verktyg inom fastighetssektorn

Träffarna är utformade med en mix av föredrag, inspiration och interaktion. Experter och praktiker inom AI delar med sig av sin kunskap och tillsammans utforskar vi genomförda AI-strategier, tillämpningar och arbetssätt för att inspirera och coacha. Träffarna ger även tid för kunskapsdelning, reflektion, diskussion och nätverkande. Ämnen bestäms i samråd med deltagarna. Exempel på ämnen som kan vara av intresse: 

  • AI och olika datakällor: Lär dig hur AI använder data och vad det ställer för krav på insamling, lagring, tillgängliggörande och arkivering av data.  

  • Effektivisering: Utforska hur AI kan användas för att stödja effektivisering av drift och underhåll av fastigheter.  

  • Planeringsverktyg: Få kunskap om hur AI kan användas för ökad kundnöjdhet, lokalplanering och ett ökat lokalutnyttjande.

  • Energioptimering: Lär av erfarenheter med i AI-tillämpningar som optimerat energianvändningen inom befintligt fastighetsbestånd.

  • Värdeskapande till kund: Utforska AI:s potential att skapa värde i kundrelationen.

  • Trygghet: Lär om hur AI-tillämpningar kan öka tryggheten för boende i och omkring fastigheten.

Framtidsinriktad kompetensutveckling och nätverksbyggande

Möjligheterna och nyttorna av ditt engagemang är många och sträcker sig lång utöver träffarna. Du kommer att få insikter och kunskap att tillämpa direkt i din verksamhet. Här är några av dem: 

  • Kompetensökning om AI: Höj din kompetens om AI och digitala verktyg generellt och specifikt för fastighetsförvaltning.

  • Omvärldsspaning om AI: Få och dela med dig av omvärldsspaning av projekt och satsningar med användning av AI och digitala verktyg.

  • Kontaktnät och forum: Utveckla ditt professionella kontaktnät, få tillgång till forum för diskussion om AI och matchmaking med rätt techbolag baserat på behov.


Vi ställde tre snabba frågor till Felix Krause, programansvarig för digitalisering på SKR och en av de som anmält sig till AI-klivet

Felix Krause, Sveriges Kommuner och Regioner

Hej Felix, varför har du anmält dig till AI-klivet?
— Jag har anmält mig till AI-klivet för att få en god inblick i vad som händer på området inom fastighetssektorn. Användningen av AI växer i rask takt och det pågår många nya initiativ. AI-klivet erbjuder en möjlighet att diskutera det senaste och lära sig mycket nytt tillsammans med andra engagerade människor inom sektorn.

Vilka förväntningar har du på att delta i AI-klivet?
— Mina främsta förväntningar är att få diskutera de möjligheter som AI innebär samt hur vi ska accelerera användningen. Jag hoppas också att få se många konkreta case som kan inspirera.

Vad är du nyfiken på att utforska om hur AI kan användas i ditt jobb?
— Användningen av AI är i dagsläget relativt begränsad men jag tror att vi nu är i en utforskande fas där vi kommer upptäcka både dess begränsningar och möjligheter. Jag är därför nyfiken på att se de spridda och många områden som vi  i sektorn kan applicera denna teknik på. Jag tror många olika effektiviseringsområden snarare än ett stort.


Teamledare

Lars Lidén och Mariell Juhlin, båda med lång erfarenhet av att driva projekt och forum för kunskapsdelning om digitalisering för fastigheter leder fokusområdet. 

Lars Lidén

Lars har mångårig erfarenhet av BIM och informationshantering, dels som chef och ledare i en statlig fastighetsorganisation, dels genom arbete som strateg, rådgivare och projektledare i uppdrag åt olika fastighetsorganisationer, både offentliga och kommersiella. Lars är engagerad i BIM Alliance, där han ansvarar för Intressentgrupp Förvaltning och samordningen av de olika intressentgrupperna. Han medverkar även i verksamhetsgruppen för Nationella Riktlinjer för livscykelinformation för byggd miljö.

Mariell Juhlin

Mariell är nationalekonom med innovation, AI och datadriven strategiutveckling som verktyg för att hjälpa organisationer att optimera sin impact, dra nytta av digitaliseringens möjligheter och verka i hållbar riktning. Hon arbetar med strategisk rådgivning och konsultuppdrag för myndigheter, kommuner, företag och organisationer. Mariell är vd och grundare av Policy Impact AB. Hon var projektledare i det strategiska Smart Built Environment-projektet Kraftsamling - AI i samhällsbyggandet, där uppbyggnaden av AI Arena var ett delprojekt. Mariell har även lång praktiskt erfarenhet av fastighetssektorn.


Föregående
Föregående

Energisystem

Nästa
Nästa

Samhällsutveckling