Bygg

AI som stöd i beslutsfattande och riskhantering inom bygg

AI kan hantera stora datamängder och olika typer av data för att snabbt ge stöd i beslutsfattande och riskhantering på ett sätt som tidigare inte har varit möjligt inom bygg. Användandet av AI ger förutsättningar för nya insikter och en mer förutsägbar proaktiv vardag. För att AI ska fungera behövs vissa digitala byggstenar som är viktiga att känna till och veta hur de fungerar.

Här ligger fokus på hur AI kan skapa förutsättningar för säkra, effektiva och hållbara byggprojekt samtidigt som du får ett utökat kontaktnät och kunskap om hur AI och digitala verktyg kan tillämpas för bygg. Fokusområdet vänder sig till dig som arbetar på bygg- och anläggningsföretag, projektenheter på fastighetsbolag, projektörer, arkitekter, konsulter och andra aktörer som är involverade i byggskedet. 

Året med AI-klivet

Under ett års tid samlas vi vid sju tillfällen för träffar där fokus ligger på att utforska och diskutera hur AI kan användas och vad som krävs för bygg. Tre träffar är digitala och fyra träffar är i fysiskt format. Syftet med träffarna är dels att ge dig en djupare förståelse samt strategier för att dra nytta av AI, dels att bygga ett värdefullt nätverk med personer i liknande roller som delar intresset för nyttorealisering av AI. För projekten kommer det konkret innebära en mer effektiv och hållbar byggprocess. 


I priset ingår 7 träffar, aktuella datum:

29 januari 2024, 09.00-16.30, Stockholm
20 mars 2025, 10.00-16.30, AI Arena Summit,
Stockholm
20 mars 2025, 18.00-22.00, AI Arena Awards,
Stockholm
21 maj 2025, 10.00-12.00, digitalt
9 september 2025, 09.00-16.30, Stockholm
7 oktober 2025, 10.00-12.00, digitalt
12 november 2025, 09.00-16.30,
Stockholm
9 december 2025, 10.00-12.00, digitalt

Datum för nästkommande träffar uppdateras kontinuerligt

Fikamingel på träffarna i Stockholm kl. 9.00-10.00 och 15-16:30.
Året med teamet avslutas med AI Arena Summit & AI Arena Awards inklusive middag.

Pris: 28 000 kr/person, exklusive moms.
Anmäl dig här


Från observationer till konkreta åtgärder

Träffarna är utformade med en mix av föredrag, inspiration och interaktion. Experter och praktiker inom AI och digitala verktyg delar med sig av sin kunskap och tillsammans utforskar vi genomförda AI-strategier, tillämpningar och arbetssätt för att inspirera och coacha. Träffarna ger även tid för kunskapsdelning, reflektion, diskussion och nätverkande. Ämnen bestäms i samråd med deltagarna. Exempel på ämnen som kan vara av intresse:

  • Förutsättningar: Bli medveten om olika förutsättningar för att lyckas med implementering av AI-tjänster inom bygg.  

  • Koll på läget: Få insikt i hur AI kan ge en mer stressfri, förutsägbar och proaktiv vardag.

  • Hållbara människor: Få kunskap om hur AI kan tillämpas för att minimera risker och förbättra arbetsmiljö och säkerhet.

  • Stoppa slöseriet: Utforska hur AI kan användas för att skapa effektiva processer och optimera användning av material, verktyg och maskiner.

  • Byggets blodomlopp: Få insyn i AI-tillämpningar för att optimera logistikkedjan och transporter till, från och på byggarbetsplatser.  

  • Minska avtrycket och förstärk intrycket: Dela kunskap om hur AI kan användas för att minimera miljö- och klimatpåverkan och hur AI kan användas som konkurrensfördel.

Framtidsinriktad kompetensutveckling och nätverksbyggande

Möjligheterna och nyttorna av ditt engagemang är många och sträcker sig långt utöver träffarna. Du kommer att få insikter och kunskap att tillämpa direkt i din verksamhet. Här är några av dem: 

• Kompetensökning om AI och digitala verktyg: Höj din kompetens om AI och digitala verktyg generellt och specifikt för bygg.

• Omvärldsspaning om AI: Få och dela med dig av omvärldsspaning om genomförda och pågående projekt och satsningar med AI och digitala verktyg för byggarbetsplatser.

• Kontaktnät och forum: Utveckla ditt professionella kontaktnät, få tillgång till forum för diskussion om AI och matchmaking med rätt techbolag baserat på behov. 

Bli en del av vårt team och delta i skapandet av framtidens säkra, effektiva och hållbara byggprojekt. Tillsammans kan vi forma en smartare och mer effektiv framtid för alla involverade i byggskedet.


Teamledare

Daniel Sandhav och Lotta Wibeck, båda med lång erfarenhet av att driva projekt och forum för kunskapsdelning om digitalisering i byggskedet leder fokusområde Bygg. 

Daniel Sandhav

Daniel är Head of Technology & Digital Design Buildings Market på Ramboll, där han leder ett globalt team. Han är specialist inom BIM och digitala plattformar med erfarenhet inom automation, multidisciplinär transformation, affärsutveckling och innovationsledning. Daniel är även ledare för intresssentgruppen Bygg och installation hos BIM Alliance, med fokus på att skapa en öppen och transparent miljö där erfarenhetsåterföring ska öka samarbetet mellan bygg och installation.

Lotta Wibeck

Lotta har över 25 års erfarenhet inom IT och digitalisering, med fokus på kärnverksamheten och slutanvändarna. Under många år ledde hon GoMobile-programmet, som syftade till att öka individernas digitala förståelse och användning inom produktionen. Lotta var även testbäddsledare för Skanska inom Uppkopplad Byggplats. Nu driver hon företaget, A-C Vibeck Digitalization Agency. I dag är hon verksam i projektet DigiLyftet, där hon hjälper små och medelstora byggbolag på deras digitala resa.


Föregående
Föregående

Beslutsfattare

Nästa
Nästa

Energisystem