Vatten och avfall

Optimerad resursanvändning med AI och digitala verktyg

Användandet av AI och digitala verktyg skapar förutsättningar för hållbar resursanvändning vid planering, drift och underhåll av anläggningar och infrastruktur för vatten och avfall. Här får du ett utökat kontaktnät och kunskap inom relevanta ämnen som prediktivt underhåll, AI-analys av sensordata och modellering av nätverk och flöden.  Genom kunskapsdelning skapar vi en gemensam plattform där så väl erfarenheter som AI-modeller kan delas och nya tillämpningar utvecklas i samarbete. Vi tror på kraften i samarbete och kunskapsdelning för att gemensamt driva innovation och hållbar utveckling. 

Fokusområdet för dig som är verksam inom vatten och avfall hos en offentlig eller privat aktör.  

Året med AI-klivet

Under ett års tid samlas vi vid sju tillfällen för träffar där fokus ligger på att utforska och diskutera hur AI kan användas för vatten- och avfallssektorn. Tre träffar är digitala och fyra träffar i fysiskt format. Syftet med träffarna är dels att ge dig en djupare förståelse och strategier för att dra nytta av AI, dels att bygga ett värdefullt nätverk med personer i liknande roller som delar intresset för nyttorealisering av AI. 


I priset ingår 7 träffar, aktuella datum:

29 januari 2024, 09.00-16.30, Stockholm
20 mars 2025, 10.00-16.30, AI Arena Summit,
Stockholm
20 mars 2025, 18.00-22.00, AI Arena Awards,
Stockholm
21 maj 2025, 10.00-12.00, digitalt
9 september 2025, 09.00-16.30, Stockholm
7 oktober 2025, 10.00-12.00, digitalt
12 november 2025, 09.00-16.30, Stockholm
9 december 2025, 10.00-12.00, digitalt

Datum för nästkommande träffar uppdateras kontinuerligt

Fikamingel på träffarna i Stockholm kl. 9.00-10.00 och 15-16:30.
Året med teamet avslutas med AI Arena Summit & AI Arena Awards inklusive middag.

Pris: 28 000 kr/person, exklusive moms.
Anmäl dig här


Expertis och praktisk tillämpning

Träffarna är utformade med en mix av föredrag, inspiration och interaktion. Experter och praktiker inom AI delar med sig av sin kunskap och tillsammans utforskar vi genomförda AI-strategier, tillämpningar och arbetssätt för att inspirera och coacha. Träffarna ger även tid för kunskapsdelning, reflektion, diskussion och nätverkande. Ämnen bestäms i samråd med deltagarna. Exempel på ämnen som kan vara av intresse: 

  • AI och olika datakällor: Lär dig hur AI använder data och vad det ställer för krav på lagring, tillgängliggörande och arkivering av data.

  • AI som metod: Få insikt i olika AI-verktyg och vad de är bra på samt vilka tillämpningsområden som finns inom vatten och avfall 

  • AI-modell för vattenledningsnät: Lär dig hur AI-verktyg kan användas för stöd i planering av framtida underhåll och omställning från reaktivt till prediktivt underhåll. 

  • Sensordata: Utforska hur sensordata kan ge oss få bättre koll på anläggningar som exempelvis pumpstationer, genom bland annat sensorfusion.

  • Konsumtion: Få förståelse för hur AI kan användas för att analysera köpmönster, köpvanor och returer och hur en förståelse för detta kan minska mängden avfall. 

  • AI för avfallshantering och återvinning: Få exempel på hur AI kan användas för att optimera logistik kring avfallshantering och återvinning och hur intelligenta kameralösningar kan användas för att identifiera möjligheter till återbruk.

  • AI och cirkulära modeller: Utforska hur AI kan användas för cirkulära affärsmodeller med syfte att öka återanvändning, återvinning och minska avfall.

Framtidsinriktad kompetensutveckling och nätverksbyggande

Möjligheterna och nyttorna av ditt engagemang är många och sträcker sig lång utöver träffarna. Du kommer att få insikter och kunskap att tillämpa direkt i din verksamhet. Här är några av dem: 

  • Kompetensökning om AI: Höj din kompetens om AI och digitala verktyg generellt och specifikt för vatten och avfall.

  • Omvärldsspaning om AI: Få och dela med dig av omvärldsspaning om genomförda och pågående projekt och satsningar.

  • Kontaktnät och forum: Utveckla ditt professionella kontaktnät, få tillgång till forum för diskussion om AI och matchmaking med rätt techbolag baserat på era behov.

Bli en del av vårt team och verka för en framtida hållbar hantering av vatten och avfall. Tillsammans kan vi forma en smartare och mer effektiv framtid för vatten- och avfallssektorn.


Teamledare

Marcus Weiland och Jenny Carlstedt, båda med gedigen kompetens av att driva projekt och forum för kunskapsdelning om digitalisering inom vatten och avfall leder fokusområdet. 

Marcus Weiland AI-klivets team vatten och avfall

Marcus Weiland

Marcus har erfarenhet inom affärsutveckling, strategisk planering och skapande av datadrivna ekosystem. Han var tidigare strategichef på Samtrafiken. I dag är han vice vd på AI-konsultbolaget Savantic och engagerad i flera bolagsstyrelser. I Smart Built Environments projekt “Kraftsamling – AI i Samhällsbyggandet” var Marcus delprojektledare med ansvar för stöd till behovsägare med implementation av AI-lösningar. Han undervisar även på utbildningarna ”Datadriven Kollektivtrafik”, ”Så lyckas du med AI”, ”Affärsdesign med AI”, och håller i Dagens Industris utbildning ”AI för företagsledare och beslutsfattare”. Han har erfarenhet av att ha utvecklat AI-system sedan 1998. 

Jenny Carlstedt

Jenny är digital strateg inom samhällsbyggnad på RISE. Hon arbetar med hur forskning och ny teknik kan tillämpas inom samhällsutveckling, med fokus på digitalisering, digitala tvillingar och AI. I sin tidigare roll på Sweco var hon rådgivare åt kommuner och företag kring nyttorna av digitalisering, vilket hon även har föreläst och utbildat inom. Jenny har haft en mängd uppdrag inom samhällsbyggnad och VA-branschen – alltifrån rådgivning och stöd i strategiarbete för VA-bolag, upphandlingsstöd vid nya IT-stöd, till att räkna på värdet som ett utomhusbad kan ha för en stadsdel. Jenny har varit ordförande i Geoforum Sverige och är aktiv inom branschsamverkan för digital transformation. 


Föregående
Föregående

Transportsystem